Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Pannonhalma

péntek, november 16, 2018 Posztolta Medvebocsok 22:48

Estére megérkeztünk Pannonhalmára, a szállásunkra.

Az egész udvart körülölelte a béke. Reggelente gyakran kiültem az udvaron lévő csutakokra, és onnan hallgattam a csendet. De aztán minden reggel jött a zsibongás, ahogy felébredtek az emberkék, és indulhattunk.

Utazás az Anyaországba

péntek, november 16, 2018 Posztolta Medvebocsok 21:53

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, voltam, hogy 2018 október 8-12 között az iskolánk közreműködésével egy felejthetetlen utazásban lehetett részünk. Felsorolni is nehéz, hogy hány csodálatos helyet jártunk be ezalatt a pár nap alatt.

Ahogy beértünk az országba, az első megállónk rögtön Budapest volt, ahol talán a Citadella volt a legnagyobb élmény, a kilátásból még órákon keresztül lehetett volna csemegézni.


Hosszú sétákat tettünk a városban, ami az én kedvenc részem volt. A nyüzsgő város igencsak magával ragadott.


Utolsó napunk képekben

szombat, november 10, 2018 Posztolta Medvebocsok 21:09

Csucsa-Boncza Berta

Kolozsvár


Kolozsvár

Királyhágó

 

Itthon

Torda

szerda, november 7, 2018 Posztolta Medvebocsok 16:50

Korondon a kirakódóban vásárolhattunk. Majd a Tordai sóbánya következett.  A méltán népszerű tordai hasadék mellett a nagy múltú város, Torda fő látnivalója az évszázadok óta működő sóbánya, mely Erdély egyik legérdekesebb látványossága. Ki gondolná, hogy a közelmúltban a világ 25 leghihetetlenebb látványossága közé választott helyszín a föld alatt  a természet páratlan só-csodáival.

Szabad programunk volt, szétszélett a csapat. Mi nyolcan elmentünk óriáskerekezni, majd volt rá alkalmunk és csónakáztunk is a sóbányában.

 

Kis túrát ejtettünk a Tordai-hasadéknál. A tordai hasadék a vulkáni alkotás egyik legbámulatosabb remeke; itt egy hegylánc tetejétől a talapjáig kettérepedve. A két átelleni meredek fal kiálló sziklái és mélyedései még most is egymásba illenek, a háromezer lépésnyi sziklafolyosó hajlásai, megtörései mindenütt egyenközűek maradnak, csak imitt-amott mutat tágabb öblöket, hol a sziklaőrlő idő görgeteg kőzuhanyokká porlasztotta a bércfalat.

 


Projektünk

kedd, november 6, 2018 Posztolta Medvebocsok 22:27

Ellátogattunk egy látványsajt műhelybe. A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés Egyesület Tangazdaságába látogatunk, ahol a gyergyói tej feldolgozását és a svájci technológiával készülő hosszan érlelt sajtok, natúr joghurtok készítésének folyamatába nyertünk bepillantást. A helyszínen sajtműhely működik, melyet egy látogatóközpont egészít ki.Erdély legnevezetesebb természeti látnivalójához, a több száz méteres sziklafalak közt kanyargó Békás-szorosba vezetett az utunk, majd a szoros bejárata előtti, legendákkal övezett, hegyomlás által keletkezett Gyilkos-tónál tettünk sétát.


 

Falatozás Güdüctelepen! Egy gyümölcsöst látogattunk meg, gyönyörű kilátással, a Gyergyószentmiklós fölé emelkedő csobothegyi kápolnánál. A sajtok, lekvárok és gyümölcsök a gasztronómiát tekintve sok esetben kéz a kézben járnak, a házias ízek harmóniáját tesztelhettük behatóan. E helyszínen hagyományos kemence is található volt, megkóstoltuk a híres gyergyói házi kenyeret is.


Vajdahunyad

szombat, november 3, 2018 Posztolta Medvebocsok 18:27

 

Vajdahunyadra utazunk, ahol a „Várak királyát”, a Hunyadi-Bethlen várkastélyt látogatjuk meg. A Hunyadi család vajdahunyadi várkastélya a 19. században már a magyar nemzet építészeti ereklyéjévé vált. Az 1896-os millenniumi ünnepségek, a honfoglalás emlékére készítették el mását, a Vajdahunyad várát Budapesten.


Egy kis buszozás után megérkeztünk szovátára a Medve-tónoz, amit körbe is sétáltunk.A Medve-tó a Szovátán található sókarszton létrejött heliotermikus tó, 1875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. Vize a helioterm jelenség következtében 35°C-ra is felmelegszik 2 méter mélységig; de a tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80°C-ot is mértek.


Ezután elmentünk érkezés a partneriskolánkba. Vendégül láttak bennünket, majd bemutatták iskolájukat. Ismertettük a projektünk tartalmát, felosztottuk a feladatokat, a tennivalókat.